Betway SE Sports Boost Banners

Nyheter

EM 2020 - Uppskjutet ett år
EM 2020 har skjutits upp med ett år, till 2021 på grund av coronaviruset.

Speltips, Betting, Sport, Nyhet, Fotboll, News, Uefa, EM 2020
Uefa skjuter upp EM 2020 på grund av Coronavirusutbrottet

Nu står det klart

Europeiskt fotbolls styrande organ fattade beslutet under ett krismöte och videokonferens med samtliga involverade intressenter i tisdags.

Turneringen, som skulle äga rum den 12 juni - 12 juli i sommar, kommer nu att spelas från den 11 juni till den 11 juli nästa år.

Uppskjutningen ger en chans för europeiska ligor som har avbrutits att få avslutas.

Genom att flytta det europeiska mästerskapet har Uefa nu en kollision med EM för damer, som kommer att hållas i England 2021, och börjar den 7 juli.

Nations League och EM U21 är också planerade att äga rum nästa sommar.

Uefa sa att alla tre händelserna kommer att “omplaceras i enlighet med detta”, men det är för närvarande oklart om det innebär mindre justeringar till datum eller storskaliga uppskjutningar.  

Genom att försena EM 2020 sade Uefa att de ville undvika “sätta något onödigt tryck på nationella offentliga tjänster” i dessa 12 värdländer, samt att hjälpa till att göra inhemska tävlingar slutförda.

“Vi står vid spetsen för en sport som ett stort antal människor lever och andas som har lagts lågt av denna osynliga och snabbt rörande motståndare”, sa Uefas president Aleksander Ceferin.

“Det är i tider som dessa då fotbollssamhället måste visa ansvar, enhet, solidaritet och altruism”.

“Fans, personal och spelares hälsa måste vara vår främsta prioritering och i den andan la Uefa fram ett antal alternativ så att tävlingar kan avsluta säsongen säkert, och jag är stolt över svaret från mina kollegor i europeisk fotboll”.

“Det finns en verklig anda av samarbete, där alla insåg att de var tvungna att offra något för att uppnå bästa resultat”.

Ceferin sa att det var viktigt att Uefa “Ledde processen och gjorde det största uppoffrat” och tillade att det kommer “till en enorm kostnad” men “syftet med vinsten har varit vår vägledande princip för att fatta detta beslut till förmån för europeisk fotboll som helhet”.

EM-Playoff flyttat till juni

Europamästerskapets kval-playoff, som planerades att spelas i mars, har nu flyttats till juni månad.

Det inkluderar tvåbensmötena mellan Skottland och Israel, Nordirland och Bosnien samt Irland och Slovakien.

Internationella vänskapsmatcher som skulle spelas denna månad har också skjutits tillbaka till juni.

Uefa säger att en arbetsgrupp kommer att undersöka kalenderlösningar som skulle möjliggöra genomförandet av den aktuella säsongen och alla andra konsekvenser av tisdagens beslut.

På annat håll säger South America Football Confederation (Conmebol) att årets Copa America, som skulle äga rum den 12 juni till 12 juli, har skjutits upp till 2021.

Världens kontrollorgan FIFA säger att det nyligen utvidgade klubbvärldsmästerskapet, som ursprungligen planerades att äga rum i Kina i juni 2021, kommer att skjutas upp och ett nytt datum meddelas när “det finns mer klarhet i situationen”.

Organisationen kommer också att donera 10 miljoner dollar till Världshälsoorganisationen (WHO) Covid-19 Solidarity Response Fund.