Betway SE Sports Boost Banners

Nyheter

Manchester City avstängda från europeiska tävlingar - Två års avstängning
Manchester City har blivit förbjudna från europeiska klubbtävlingar 2020/21 samt 2021/22 efter att ha visat sig begått “allvarliga överträdelser” av Uefas klubblicens och finansiella fair play-regler.

Speltips, Betting, Sport, Nyhet, News, Fotboll, Manchester City, Uefa
Manchester City kommer att överklaga förbudet, vilket kommer att gå till domstol

Manchester City överklagar

De regerande Premier League-mästarna har också fått böter på hela 30 miljoner euro. Beslutet kan överklagas till domstolen.

Manchester City säger att de är “besvikna men inte förvånade” av det “förmodliga” beslutet och kommer att överklaga.

Den oberoende domaravdelningen för klubbens finansiella kontrollorgan (CFCB) sade att City hade brutit reglerna genom att “överdriva sina sponsorintäkter i sina konton och i informationen som skickats till Uefa mellan 2012 och 2016”, tillsammans med “misslyckandet att samarbeta i utredningen”.

Manchester City sade i ett uttalande: “Klubben har alltid förväntat sig det ultimata behovet av att söka ett oberoende organ och process för att opartiskt överväga det omfattande organet av oåterkallelig bevisning till stöd för sin ståndpunkt”.

“I december 2018 förhandsgranskade Uefa-chefens utredare offentligt utfallet och sanktionen som han tänkte leverera till Manchester City, innan någon utredning till och med hade börjat”.

“Den efterföljande bristfälliga och konsekventa läckta Uefa-processen han övervakade har inneburit att det fanns lite tvivel om resultatet att han skulle leverera. Klubben har formellt klagat till Uefas disciplinära organ, ett klagomål som validerades genom ett CAS-beslut.

“Enkelt uttryckt, detta är ett mål initierat av Uefa, åtalat av Uefa och bedömt av Uefa. Med denna förmodliga process som nu är slut kommer klubben att driva en opartisk dom så snabbt som möjligt och kommer därför i första hand inleda förfarandet med domstolen så snart som möjligt”.

City har dragits mot Real Madrid under 16-delsfinalen av denna säsongs Champions League, med den första etappen som spelas redan den 26:e februari på Bernabeu.

Vad är det City har gjort?

Uefa inledde en utredning efter att den tyska tidningen Der Spiegel publicerade läckande handlingar i november år 2018 som hävdade att City hade uppblåst värdet i ett sponsoravtal, som vilseledde europeisk fotbolls styrande organ.

Rapporter anklagade City - som alltid har förnekat felaktigt - vilseledde Uefa medvetet så att de kunde uppfylla FFP - reglerna som kräver att klubbarna ska ska gå jämnt ut.

City bötfälldes med 49 miljoner pund år 2014 för ett tidigare brott mot reglerna.

Vilka är FFP-reglerna?

Financial Fair Play infördes av Uefa för att förhindra att klubbar i sina tävlingar spenderar utöver deras medel och stryker ut vad dess dåvarande president Michel Platini kallade “Finansiell doping” inom fotboll.

Enligt reglerna är ekonomiska förluster begränsade och klubbar är också skyldiga att uppfylla alla sina åtaganden angående överföring och anställdas betalning hela tiden.

Klubbarna måste balansera fotbollsrelaterade utgifter - överföringar och löner - med TV-och biljettintäkter, plus intäkter från sina kommersiella avdelningar. Pengar som används på stadion, träningsanläggningar, ungdomsutveckling eller samhällsprojekt räknas som undantag.

CFCB, inrättat av Uefa, har den ultimata sanktionen av att förbjuda klubbar från Uefa-tävlingar, med andra potentiella straff inklusive varningar, böter, beslagta prispengar, transferförbud, poängavdrag, ett förbud mot registrering av nya spelare och en begränsning av antal spelare som kan registreras för Ueaf-tävlingar.